Buurtpreventieteam Nieuw-Vossemeer

 

Opgericht 2015,  gestart 14 januari 2016.


Buurtpreventieteam Nieuw-Vossemeer

 

  • Contactpersoon / coördinator:   Harald Jansen, 
  • tel.: 06 - 510 59 718  
  • E-mail: hjansen250(at)hotmail(dot)com
  • Website:  http://foxlake.nl/buurtpreventie

 

  Wij zijn er voor u !  Samen kunnen we ons dorp veiliger, leuker en socialer maken .

  Helpt u ons mee ?

 

'Buurt whatsapp groep'

 

Het buurtpreventieteam heeft een onderlinge Whatsapp groep,  maar er is ook een  ‘Buurt Whatsapp groep’.

 

Wat is een Whatsapp groep ? 


Een Whatsapp groep bestaat uit personenen die zich hebben aangemeld om hier aan deel te nemen.  Via de Whatsapp aplicatie op een GSM telefoon kun je dan berichtjes aan elkaar sturen als het nodig is. Je bereikt dan, door één berichtje te sturen, meteen de hele groep.

 

Het is de bedoeling dat de ‘Buurt Whatsapp groep’ alleen wordt gebruikt voor zeer serieuze berichten. Het wordt geen 'gezelligheid groepje'  daar zijn immers genoeg andere groepen voor te vormen.  Door het strikt zakelijk te houden zal u, als lid van de groep ook geen overlast ervaren van allerlei berichtjes.

 

Wat zou een bericht kunnen zijn? 
 

Stel iemand is getuige van een inbraak en ziet nog net een auto wegrijden maar te laat om het kenteken te registreren.  Een whatsapp berichtje maakt dan wellicht dat iemand anders net buiten het dorp of aan de rand van het dorp het kenteken nog kan registreren.  

 

Samen kunnen we ons dorp veiliger maken.

U kunt zich aanmelden door uw naam en adres gegevens met GSM nummer aan Harald te mailen (zie mailadres hierboven).

 

Doet u mee ?

 

 

 

Algemene informatie over buurtpreventie
 

Waarom is buurtpreventie nodig?
Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen zich vaker onveilig voelen in hun eigen woonomgeving. Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van inwoners, politie, instanties zoals de woningbouwcorporatie en gemeente. Politie en medewerkers van de afdeling Handhaving kunnen niet altijd en overal zijn. Buurtbewoners die zich in willen zetten voor hun wijk zorgen voor extra ogen en oren in een wijk en vergroten de veiligheidsgevoelens. Samenwerking is daarbij het sleutelwoord.

 

Wat is het doel van buurtpreventie?
Het vergroten van de veiligheidsgevoelens in een wijk, het verbeteren van de sociale cohesie en het terugdringen van overlast en criminaliteit. Door de informatie die verzameld wordt door de buurtpreventisten kan de politie verdachten wellicht sneller oppakken of het onderzoek naar verdachten verder op weg helpen.  Maar buurtpreventie voorkomt ook overlast en criminaliteit. Inbrekers en andere criminelen worden niet graag gezien en doen hun ‘ding’ graag in de anonimiteit. In wijken waar buurtpreventie actief is, is de sociale controle flink gegroeid, waardoor het voor inbrekers lastiger wordt om ongezien en ongestoord hun gang te gaan. Daarnaast voelen mensen zich prettiger in hun wijk, omdat ze weten dat er meer aandacht voor elkaar is.  Er is ook aandacht voor sociale aspecten in een wijk, zoals vereenzaming en armoede.

 

Wat is buurtpreventie eigenlijk?
Het zijn gewoon buren die bijzonderheden, problemen en situaties die mis (dreigen) te gaan, signaleren en doorgeven aan de juiste instantie. Dan kan de politie zijn, maar ook de gemeente of een van de woningcorporaties. Zij komen vervolgens zo snel mogelijk (en eventueel onmiddellijk) in actie. Behalve signaleren en doorgeven kan de buurtpreventist mensen veiligheidstips  geven en aanspreken op hun gedrag.

 

Heeft een buurtpreventist andere rechten?
Nee, een buurtpreventist heeft dezelfde rechten en plichten als ieder ander. Het is zeer zeker geen extra “bewakingsdienst” in de wijk. Het zijn oplettende wijkbewoners die eventueel wel bereid zijn anderen aan te spreken op ongewenst gedrag. Ook hebben zij een signalerende functie. U als wijkbewoner weet het beste wat ongewoon en verdacht is in uw buurt. Door korte communicatielijnen met politie en gemeente kan snel actie ondernomen worden in dit soort situaties.

 

Moet ik elke week lopen?
Nee. Elke maand wordt door de coördinator van een team een nieuw rooster gemaakt. Bij de coördinator geeft men aan hoe vaak men wil lopen. Een keer in de week, een keer in de maand, een keer in de twee maanden. Alles kan en alles is mogelijk.  Dit is een stukje maatwerk dat door de teamleden zelf ingevuld wordt.

Ik werk in continudienst, kan ik dan wel meedoen?
Ja, omdat het niet uitmaakt hoe vaak en wanneer men zich opgeeft voor het lopen kan rekening gehouden worden met continudiensten.

 

Moet ik per se in een hesje?
Nee. Dat bepaalt een team zelf. Natuurlijk streven wij er wel naar zoveel mogelijk teams zichtbaar in een wijk te hebben, maar het is geen verplichting. Maar een hesje vergroot wel die zichtbaarheid en heeft nog meer een preventieve werking. Het vergemakkelijkt soms ook het maken en onderhouden van contacten.


Wat wordt er gedaan met mijn meldingen?
Alle meldingen komen bij de coördinator terecht. De coördinator zorgt ervoor dat de meldingen terecht komen bij de juiste instanties. Op hun beurt zorgen deze instanties er voor dat er zo snel mogelijk iets met de melding gedaan wordt. De resultaten worden teruggekoppeld naar de lopers.
Ieder team heeft een eigen unieke code in het registratiesysteem van de politie. Dit betekent dat de wijkagent, maar ook andere politiemensen, alle meldingen vanuit het team kunnen inzien. Zo kan een op het oog eenvoudige melding wellicht wel de sleutel van een misdrijf zijn of kan de politie losse meldingen van de verschillende buurtpreventieteams met elkaar verbinden.

Moet ik ook de 'boeven vangen'?
Nee!  Wanneer je als buurtpreventist getuige bent van een misdrijf, dreigende escalatie of ander noodgeval bel je 1-1-2.  De hulpdiensten komen dan zsm.

Loop ik gevaar als loper van een buurtpreventieteam?
Nee, de lopers kunnen bij calamiteiten direct contact opnemen met de politie. Deze zijn dan binnen enkele minuten per plaatse. Buurtlopers kunnen bij gevaarlijke situaties gewoon weglopen.

Hoe snel is de politie ter plaatse?
De afspraak met de politie is dat zij bij calamiteiten binnen een kwartier ter plekke zijn. De praktijk wijst uit dat het meestal enkele minuten zijn. Uiteraard kan het altijd zo zijn dat er op hetzelfde moment een groot ongeluk is gebeurd waar politie inzet nodig is. Gekeken wordt dan naar de prioriteit.

Krijg je ook een training?
Ja voordat je kan starten, woon je een gratis training van gemeente, politie en brandweer bij. Tijdens de training krijg je uitleg over signaleren, je rechten en plichten, communicatie etc. Na de training ontvang je je deelnemerspas, hesje, zaklamp en andere middelen en kun je van start!

 

Wijkteam Nieuw-Vossemeer

 

Foto: Het buurtpreventieteam heeft ook contact met het 'wijkteam onderhoud openbare ruimte' en politie.

 

Facebook Twitter Fotoboek Foxlake Foxlake Forum Foxlake kalender Flickr TV gids

 

 


 

 

 


 

 


Willekeurige foto's uit ons fotoboek:

 

 

 

 

Foxlake op Facebook:

 


foxlake