Kernen gemeente Steenbergen

Kernen in de gemeente SteenbergenDe Gemeente Steenbergen bestaat uit onderstaande kernen:

  • Steenbergen
  • Dinteloord
  • Nieuw-Vossemeer
  • Kruisland
  • Welberg
  • De Heen / Heensche Molen

Totaal is Steenbergen ca. 155 km² groot, waarvan ca.12 km² water en de rest 'land'. Steenbergen telt in totaal ca 23.400 inwoners.


Steenbergen

SteenbergenDe 'Hoofdkern' is natuurlijk Steenbergen zelf.

Met ca 5000 woningen en 12.000 inwoners is de grootste kern in de 'Gemeente Steenbergen'.

Tip:  www.kijkopsteenbergen.nl


Dinteloord en Prinsenland

Dinteloord en Prinsenland, het dorp dan na 1605 ontstond, dankt het eerste deel van haar naam aan de dintel, een soort diepe geul ontstaan door de getijdenwerking van de zee.
Dinteloord telt ca. 5.600 inwoners. Dankzij haar cultuurhistorische ontwikkeling doet Dinteloord Hollands aan. In 1693 kreeg het van koning-stadhouder Willem III een kerk aangeboden.

Bezoek voor meer informatie over Dinteloord: www.dinteloord.nl


Nieuw-Vossemeer

Nieuw VossemeerHet dorp Nieuw-Vossemeer is in 1567 gesticht toen de bouw van de eerste huizen plaatsvond en de bedijking van de Hoogplaat, de polder van Nieuw-Vossemeer, had plaatsgevonden. Nieuw-Vossemeer ook wel het "dorp van Merijntje Gijzen" genoemd telt ca. 2400 inwoners. Meer informatie treft u hier op www.foxlake.nl


Kruisland

KruislandDe polder waarin Kruisland zich bevindt werd in 1487 op bevel van Engelbrecht van Nassau II drooggelegd. Hoewel de nederzetting die in de polder ontstond eerst bekend stond als Engelsdorp of Engelsberg (naar de stichter, Engelbrecht) nam het vrij snel daarna de naam van de polder over, welke onder invloed van de destijds bijzonder sterke verering rond het Heilig Kruis in de regio de naam "(Heilig) Kruisland" droeg. Kruisland telt ca. 2450 inwoners.  http://www.dorpsraadkruisland.nl


Welberg

WelbergWelberg is ontstaan als een agrarisch lintdorp langs de Welbergse dijk. Later ontstond een nieuw lint haaks op de dijk, de Kapelaan Kockstraat. Deze straat en de Laurentiusdijk verbinden Welberg met Steenbergen.
De 'Raldal' zoals ze welberg ook wel noemen telt ca. 1200 inwoners.

Meer info over de Welberg treft u op: http://www.dorpsraadwelberg.nl


De Heen

De HeenDe Heen, 'heen' is afgeleid van het woord 'hempte''. Met deze naam duidde men een soort riet aan of zeggegras dat zeer goed groeit in een gebied met schorren. De Heen had vroeger nog een naam: 'Hogediep'. De namen 'De Heen' en 'Hogediep' worden in de bronnen lang door elkaar gebruikt. Zelfs tot 1775 heet De Heen ook nog 'Hogediep', maar later werd 'De Heen' veel meer gebruikelijk. In 1614 werd het dorp De Heen officieel gesticht.

Meer info over De Heen treft u o.a. hier: olvtenhemelopneming.nl


 

Foxlake.nl

 

Facebook Twitter Fotoboek Foxlake Foxlake Forum Foxlake kalender Flickr TV gids

 

 


 

 

 


 

 


Willekeurige foto's uit ons fotoboek:

 

 

 

 

Foxlake op Facebook:

 


foxlake