Vlag en Wapen

 

Vlag gemeente SteenbergenDoor de herindeling, 1 Januari 1997, zijn Steenbergen, Nieuw-Vossemeer en Dinteloord bij elkaar gekomen. Voor deze 3 gemeenten samen is in 1999 een nieuwe vlag ontworpen.


Stadsvlag Steenbergen Wapen gemeente Steenbergen

Hierboven: De oude Vlag (1958) en (een bewerking met een knipoog) het Wapen van Steenbergen Stad.


De Vlag van Steenbergen

-In verband met de stadsfeesten, in 1958, werd besloten een vlag voor Steenbergen vast te stellen. Bij het ontwerpen van de vlag zijn de symbolen van het schild in kleuren uitgedrukt, namelijk een rood schuinkruis en gele en groene banen.

-De raad van Steenbergen stelde op 30 oktober 1997 vast dat de nieuw gevormde gemeente een vlag zou voeren waarin de kleuren van de drie voormalige gemeenten die zijn opgegaan in het nieuwe Steenbergen zouden terugkomen. Men koos voor een vlag met als dominant middelpunt het schuinkruis dat voorkwam in het wapen van de oude gemeente Dinteloord en Prinsenland en in dat van het voormalige Steenbergen. Om verwarring met andere bestaande vlaggen te voorkomen is het schuinkruis wit omrand. De vlag wordt gevierendeeld met gele, blauwe en groene vlakken; kleuren van de vroegere gemeentevlaggen van Nieuw-Vossemeer en Steenbergen.

De officiële beschrijving van de vlag luidt: Schuinkruisgewijze gevierendeeld van geel, groen, geel en blauw; over de kruising heen een langs de armen wit omzoomd rood schuinkruis met armen ter breedte van 1/8, de zomen ter breedte van 1/16 van de vlaghoogte.


HET GEMEENTEWAPEN

 

wapen SteenbergenSteenbergen heeft aan het begin der 13e eeuw stadsrechten gekregen. Het oudste zegel van de stad, uit 1355, toont als wapen het kruis met de bergjes, met een soort vogel als schildhouder.

Het wapen is in wapenboeken vaak verkeerd afgebeeld met 3 kruisjes (oa bij Le Roy in 1730), de stad heeft dat echter niet gevoerd

De zeemeerminnen verschenen later, eerst alleen rond het schild met kruisende staarten erboven, terwijl het schild aan een koord hing. Pas op een afbeelding uit 1785 houden ze het schild daadwerkelijk vast.

De kroon dateert in deze vorm pas uit 1804, op een afbeelding uit 1741 werd een kroon met een band met parels gevoerd. In 1804 stond het schild bovendien op een schelp, die echter door de Hoge Raad van Adel niet is overgenomen.

De kleuren waren in de 15e tot 17e eeuw een zilveren kruis op een rood veld, op de afbeeldingen uit 1741 en 1785 kwamen de huidige kleuren voor.


wapen SteenbergenIn zijn zinnebeeldige voorstellingen vertelt het gemeentewapen ons iets van de geschiedenis en het karakter van Steenbergen. Het centrale deel wordt gevormd door het schild met retro- het schuinkruis boven drie bergtoppen. Dit schild treffen wij reeds aan op de stadszegel uit de bloeiperiode van Steenbergen als handelsstad in de 14e eeuw. De schildhouders, twee meerminnen, vinden wij pas op 17e eeuwse zegels. Steenbergen had toen allang geen betekenis meer als handelscentrum, doch de legende over het 'gouden tijdperk' van de stad leefde onder de bevolking voort. In een van die verhalen spelen die meerminnen een rol. De bekroning van het schild wordt gevormd door een baronnenkroon. Deze toevoeging dateert uit de 18e eeuw en geeft de rang van Steenbergen in het oude staatkundige bestel aan. Stad en Land van Steenbergen vormden namelijk eertijds de Baronie van Steenbergen. De titel 'Vrouwe van Steenbergen' wordt nog door H.M. de Koningin gevoerd. De golvende zee herinnert aan het feit, dat het grootste gedeelte van het Steenbergse land in de loop van de eeuwen 'aan de zee is ontrukt'.


Wapen Het wapen van Steenbergen -- De Hoge Raad van Adel heeft op 16 juli 1817 Steenbergen in het bezit van dit wapen bevestigd


 

 

Facebook Twitter Fotoboek Foxlake Foxlake Forum Foxlake kalender Flickr TV gids

 

 


 

 

 


 

 


Willekeurige foto's uit ons fotoboek:

 

 

 

 

Foxlake op Facebook:

 


foxlake